Čína uvažuje o zavedení antidumpingových ciel na vína z Európskej únie

05.06.2013 Celý región

Peking 5. júna (TASR) - Čína začala preverovať možnosti uvalenia antidumpingových a antidotačných ciel na vína z Európskej únie. Tento krok oznámila len deň po tom, ako Brusel rozhodol o zavedení antidumpingových ciel na dovoz čínskych solárnych panelov. Informoval o tom server BBC.

Čína zavedenie ciel zo strany Európskej únie, ktoré začne platiť vo štvrtok 6. júna, ostro odmietla a označila ich za "nespravodlivé". Viacerí ekonómovia už naznačili, že podľa všetkého ide o odvetu. Takúto možnosť už pred niekoľkými dňami nakoniec Čína naznačila, keď ešte v súvislosti s diskusiami o plánoch EÚ zaviesť antidumpingové clá na dovoz solárnych panelov z Číny Peking varoval, že prijme "potrebné kroky" na ochranu svojich záujmov.

"Je možné, že ide o odvetu za utorkové rozhodnutie EÚ," povedal Davide Cucino, prezident Obchodnej komory Európskej únie v Pekingu. Dodal ale, že rozhodnutie Bruselu zaviesť antidumpingové clá v dvoch fázach, čo znamená, že spočiatku clo nebude také vysoké, "necháva priestor na ďalšie rokovania, ktoré by mohli viesť k prijateľnému výsledku pre obe strany".
 

Vyberte región